martedì 1 gennaio 2013

Un desembre d'allò més intens!


Desembre ha estat un mes intens, ple de visites de tot tipus. La nutricionista s'ha decidit finalment a donar-nos l'alta, no només perquè l'Ada ha complert els 3 anys corregits (28 de novembre) sinó també perquè el seu ritme de creixement no li deixava alternativa: 105 centímetres d'alçada i gairebé 16 kg de pes més que tranquil·litzadors!
El dia 14 teníem cita a l'Institut Català de la Retina (ICR) per aclarir alguns dubtes que ens havia plantejat la logopeda de l'escola. Tot i que l'Ada té dues visites oftalmològiques anuals a Sant Joan de Déu i els professionals que se n'ocupen tenen tota la nostra confiança, el col·lapse de la sanitat pública no deixa temps per a diàlegs ni preguntes, així que hem optat per un doble seguiment. En aquesta ocasió ens preocupava el camp de visió, atès que a l'escola s'havien adonat que durant les sessions de logopèdia l'Ada sempre es fixava en les imatges més centrals i ignorava les dels extrems. També hi havia interrogants quant als contrastos en els dibuixos i el seu nivell de confort en la foscor, molt justificats tenint en compte que l'Ada va ser intervinguda amb làser per la ROP i que és greument miop (12 i 14 diòptries). La doctora de l'ICR ens va tranquil·litzar sobre l'estat de la retina (ben aplicada) i sobre la funcionalitat dels ulls (la lleoneta segueix la llum i el moviment sense problemes i sembla que amb les ulleres recupera prou bé), però per ara és impossible determinar amb exactitud quin és el seu camp de visió, i haurem d'esperar uns quants anys perquè l'Ada és molt petita encara per poder donar respostes objectives... 
Poques hores després d'aquesta visita, vam emprendre un llarg viatge en cotxe cap a Itàlia per passar el Nadal amb els nonni i el tiet Gaspare. Sense aturar-nos hauríem trigat 15 hores, però com que vam visitar diversos amics del fòrum de prematurs a Gènova, Parma i Florència, vam acabar dedicant-hi cinc dies. Per sort l'Ada ha sortit tan viatgera com els seus pares i es va portar magníficament durant tot el trajecte, alternant els DVD de la Pimpa amb les becaines. 

A Gènova vam gaudir de la companyia de l'Aurora i la seva família i vam visitar l'aquari i les poblacions de Santa Margherita Ligure i Portofino, a Brescello vam estar amb la Matilde i els seus pares i germanet, i a Florència vam sopar amb una parella genial que es mereix tota la felicitat del món. També vam tenir temps de passejar per Parma i perdre un altre audiòfon (el segon en dos anys!), visitar el Palau Ducal i el centre històric de Màntua i compartir una visita guiada amb una família de Singapur en un caseificio de formatge parmesà a Villa Sesso. Arribats a Roma, vam visitar dos grans amics dels anys de residència universitària de l'Alberto i vam desmuntar (més ben dit, ho va fer l'Ada) l'habitació de l'Ignazio. 

La setmana del 21 al 28 va ser el torn dels nonni i el Gaspare, amb qui la lleoneta demostra tenir cada dia més feeling, fins al punt que el darrer dia no parava de petonejar-los i abraçar-los com si s'hagués d'acabar el món! Durant les festes nadalenques vam descansar, menjar (molt) i l'Ada va rebre un munt de regals: un joc de plastilina, nines, contes, una bateria de cuina i fins i tot un ordinador! La seva joguina preferida, però, era el tiet Gaspare, a qui no parava de buscar perquè li fes dibuixos, l'aixequés enlaire, la fes saltar o la seguís a la caseta de plàstic (gentilesa de les veïnetes bessones que ara ja tenen 13 anys). Com és habitual, el nonno feia de portejador i la nonna li ensenyava contes i l'asseia a la seva falda per veure els dibuixos de la Pimpa. I jugant jugant, l'Ada va ampliar el seu vocabulari italià i va aprendre a fer puzzles de 4 peces!
A la tornada vam fer una única parada a la Ligúria (Albenga, Cervo i Ventimiglia) i vam passar una tarda i una nit magnífiques amb tres ex prematurs i els seus pares. El dia 30 vam fer nit a casa i una altra vegada carretera i manta cap a Lleida per celebrar el Cap d'Any amb la meva família i les meves amigues de sempre. No ens podem queixar d'avorriment!!!